Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев: Ражданията с цезарово сечение са се увеличили двойно

Снимка: БГНЕС

За последните години броят ражданията чрез цезарово сечение у нас са се увеличили двойно, заяви по време на парламентарния контрол здравният министър Кирил Ананиев.


"Ако те са били 28,4 процента от всички раждания през 2007, то сега са 45,9 процента. Средно 45 процента от тях се извършват в условия на спешност - дали е така или не, чувам различни мнения", заяви Ананиев. 


Депутатът от БСП д-р Георги Михайлов, който повдигна въпроса за състоянието на родилната помощ, уточни, че в някои здравни заведения дялът на ражданията с оперативна намеса надвишава 60 процента. Той обърна внимание и на други проблеми. 


"На първо място, това е увеличаването на броя на многоплодните раждания. Рязко се е увеличило ветрилото във възрастовия диапазон на родилките. Най-младата през изминалата година е била на 13 години, най-възрастната на 50 години", заяви Михайлов. 


Според него, всичко това налага ново осмисляне на родилната помощ у нас и налагане на мерки за овладяване на проблемите. Здравният министър се съгласи с нуждата от сериозна дискусия по темата. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени