Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил поставиха паметни плочи в чест на загиналите бойци в Първата световна война

Днес се навършват сто години от подписването на Солунското примирие, с което България прекратява участието си в Първата световна война и така търпят крушение надеждите за обединение с българите в Македония и Добруджа.
Годишнината бе чествана тържествено в Солун от представители на пет държави, воювали срещу българската армия на Солунския фронт - Великобритания, Франция, Италия, Русия и Сърбия. На церемонията във военното гробище Зейтинлик, където се съхраняват тленните останки на повече от 20 хиляди съюзнически войници, френският държавен секретар Женевиев Дарюсек изтъкна, че победата над българите е била първия триумф, довел до окончателната победа на Антантата над Централните сили.
Годишнината беше отбелязана и у нас - с молебен и поставяне на паметни плочи в центъра на Кюстендил в чест на славния 13-и Рилски пехотен полк и загиналите български бойци в Първата световна война. Плочите са дарени от професор Иван Гаврилов, водещ специалист в областта на онкохирургията и известен родолюбец. 
Представители на запасното войнство от Кюстендил и района, от общинската управа, десетки граждани дойдоха на ритуала по поставянето на двете плочи. На едната е текстът на военната клетва, на другата - маршът на 13-и Рилски полк.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна