Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Македония е добре дошла в НАТО, но трябва да си промени името

| обновено на 03.10.18 в 18:32
Йенс Столтенберг
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Македония може да бъде приета в Алианса само ако споразумението с Гърция за новото име на страната бъде осъществено, съобщава „Интерфакс“.

„Не мога да съветвам (македонците) как да вземат решения за страната си. Но мога да да кажа, че членството в НАТО е възможно само при изпълнение на договора с Гърция за името. Няма алтернатива“, каза Столтенберг.

„Готови сме да приветстваме Македония като 30-ия член на НАТО. Но е много важно да бъде изпълнен договорът“, добави той.

На референдума в Македония гласуваха около 36% от избирателите, което го прави невалиден.

При това положение промяната на името ще трябва да бъде ратифицирана от парламента на Македония, за което е необходимо квалифицирано мнозинство.

Разширяването на НАТО доведе до сигурност, стабилност и напредък, заяви Столтенберг и даде пример с Черна гора, приета наскоро в Блока, където инвестициите на съюзническите държави са нараснали двойно. Той съобщи, че на започналото двудневно заседание на министрите на отбраната от НАТО ще бъде обсъдено изпращането на над 500 военни в Ирак, които да подпомогнат местните власти в борбата с "Ислямска държава". Сред темите отново ще бъде спешното изпълнение на целта за достигане на два процента от БВП на разходите за отбрана.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна