Какви сладкиши се приготвят в Близкия Изток и по какви случаи? Кои подправки и продукти дават приказния им аромат? Какъв точно е вкусът на подправката махлеб? Какви количества сладкиши приготвят за празниците християни и мюсюлмани в Близкия Изток? Защо наричат фурмите „храна за богове“? Доколко сладкишите от Изтока присъстват в българската кухня?
За всичко това ще ни разкажат етнологът доктор Десислава Пилева, от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките, госпожа Линда Ауанис, председател на Съюза на жените бежанки в България, и три майсторки на сирийски сладкиши, които ни посрещнаха с прясно приготвен сладък самбусак - вкусни сладки подобни на пирожки, с тънка хрупкава коричка от маслено тесто и пълнеж от орехи и кокосови стърготини.