Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лоренцо Кодоньо: Италианското правителство не трябва да допуска дефицит от 2,4 на сто от БВП

| обновено на 06.10.18 в 11:02
Снимка: архив

По-малко от година преди евроизборите италианското правителството е изправено пред опасността Брюксел да задейства процедура по прекомерен дефицит. Причината - плановете на популисткото правителство на "Пет звезди" за бюджетен дефицит от 2,4% от Брутния вътрешен продукт догодина. Най-вероятно това ще доведе и до увеличаване на италианския правителствен дълг, който е сред най-високите в Европа - 130%.

"Раздуването на италианския дълг този път може да е различно" - под това заглавие влиятелното американско издание "Барънс" описва предложената финансова рамка от новото популистко правителство и сравнява отношенията между Италия и Европейската комисия като оперен спектакъл. Действие първо - Италия прави неприемливо за Брюксел предложение - в този случай - планира да харчи повече от допустимото. 

"Италия все още страда от икономическата криза. Брутният вътрешен продукт остава по-нисък от предкризисните нива. Хората чувстват, че стандартът им на живот се влошава. Всичко това доведе и до изборната победа на популисткото движение "Пет зведи". Сега те се опитват да изпълнят част от предизборните си обещания - а именно намаляване на данъците и увеличаване на социалните разходи", заяви в интервю за "Събота 150" италианският икономист Луиджи Сказиери от Центъра за европейска реформа.

Международният валутен фонд прогнозира икономиката на страната да нарасне с около процент, докато в представената от финансовия министър Джовани Триа бюджетна рамка - ръстът на брутния вътрешен продукт е 1,5 на сто или както самият Триа описва документа "смел и отговорен бюджет, който ще доведе до икономически ръст и по-добър живот на хората".

Италианското правителство не трябва да допуска дефицит от 2,4 на сто от БВП, заяви финансистът Лоренцо Кодоньо. Според него, пазарите ще реагират много негативно да подобен ход, което ще оскъпи италианските дългови книжа, освен това дефицитът трябва да се финансира с нов дълг, което ще направи ситуацията още по-сложна, допълни Кодоньо:

„Има много сериозни аргументи да се борим с екстремните нива на бедност, но не съм убеден, че настоящото правителство е избрало най-добрите мерки за това. Ако наистина имат за цел да увеличат социалните разходи, те трябва да намерят необходимите средства за това вътре в самия бюджет, т.е. от съществуващия бюджет в страната, а не да трупат дефицит. В крайна сметка тези пари се вземат под формата на дълг, а вече съотношението на италианския дълг към брутния вътрешен продукт е сравнително високо. Това е много рисков ход."

Ще бъде ли наказана Италия от Европейската комисия? Луиджи Сказиери очаква щастлив финал:

"След като италианското правителство представи официално бюджетните си планове пред Европейската комисия в средата на октомври, ние очакваме да видим определени препоръки от тях. Вероятно ще има диалог и чак тогава в средата на ноември ще чуем официалното мнение на Брюксел. Не е изключено след това да станем свидетели на процедура за прекомерен дефицит, а това в крайна сметка може да доведе и до финансови санкции за Италия. Но в навечерието на европейските избори през пролетта на следващата година, Европейската комисия и останалите държави - членки биха били много внимателни в предприемането на подобна стъпка, защото с нея те могат допълнително да подсилят евроскептицизма в Италия."

"Да, но не трябва да забравяме, че Италия съвсем явно тръгва срещу правилата. Мисля, че европейските лидери и комисията няма да имат друг избор, освен да започнат процедура по прекомерен дефицит към Италия. Причината е, че те не просто нарушават правилата, но и съвсем категорично заявиха, че ще го направят. Така италианското правителство не оставя избор на Комисията. Също така - трябва да отчетем и факта, че това правителство няма много приятели в Брюксел и останалите европейски столици, защото то е популистко и използва послания, които са против основни европейски принципи. Затова ще им е много трудно да убедят европейските партньори да не задействат процедурата по прекомерен дефицит", отговори Лоренцо Кодоньо.

Мненията на експертите чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени