Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемното родителство у нас се развива добре

Снимка: Ани Петрова

Приемната грижа не е непозната у нас, тъй като се развива повече от 10 години, а процентното съотношение население и брой приемни родители общо за страната е добро.

Това коментираха участниците в 5-ата среща на експерти от 28-те центъра по проекта "Приеми ме", която започна днес в Кюстендил.

На нашите географски ширини родителството не е на най-високо ниво, след като има проява и на агресия, на немърливост, непосещаване на училище, прехвърляне на топката между училище и родители и т.н., се каза на форума.  Кой може да е приемен родител според ръководителя на проекта Огнян Христов:

"Когато в системата влезе изоставено и претърпяло насилие в семейството си дете, за него се търси подходящия приемен родител. От приемният родител не можем да очакваме да е пенкелер. Един от слабите моменти в развитието на приемната грижа е отглеждането на деца с увреждания. Хората имат естествен първоначален стрес, когато им предложиш да отглеждат дете с увреждания, с чувството, че няма да се справят, много им е трудно", заяви Христов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна