Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограниченията за търговия със свинско във Варненско ще продължат до края на октомври

| обновено на 16.10.18 в 15:59
Снимка: БГНЕС

До 30 октомври ще продължат ограниченията за търговия със свинско месо във Варненска област, наложени заради огнището на африканска чума по свинете в Тутраканци, съобщиха от Агенцията по храните. Рестрикциите ще бъдат отменени само ако няма други положителни проби за заболяването.

До момента са взети 1100 проби от диви и 2000 проби от домашни свине, като на този етап няма данни за ново огнище. Това обаче не е повод за намаляване на контрола, защото от девет европейски държави, в които заразата е влязла, нито една не е успяла да спре заболяването окончателно, предупреждават ветеринарните власти.

Няма открита ваксина за африканската чума по свинете, припомни зам.-директорът към Агенцията по храните Петя Петкова. В България засега огнището е само едно в село Тутраканци, там всички домашни прасета бяха избити, а стопаните, отглеждащи домашни прасета в задния си двор, бяха приканени да ги заколят своевременно, защото при наличие на вирус се евтаназират всички животни, но обезщетение получават само регистрираните.

Комуникацията на ветеринарите със стопаните и местните власти върви трудно, каза д-р Чобанов от агенцията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна