Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюст-паметник на Екзарх Йосиф беше открит при българската Екзархия в Истанбул

| обновено на 29.10.18 в 04:55
Снимка: wikipedia.org

По инициатива на българската общност, начело с църковното настоятелство, в Екзархийския комплекс в квартала "Шишли" на Истанбул в неделя тържествено беше открит бюст-паметник на Екзарх Йосиф, една от най-ярките фигури на България в борбата за независимост.
Бюстът е заплатен със средства на българската общност и църковна община в града. Поставянето на паметника в двора на историческата сграда на Екзрахията не е случайно. Тя е закупена от екзарх Йосиф през 1907 г. и е тясно свързана с неговата родолюбива дейност. В нея е заседавал Светият Синод на Българската православна църква до преместването си в София. От това място е била ръководена църковната и просветна дейност на църквите и училищата към Екзархията, разположени в земите на Османската империя.

В тържественото откриване участие вземат представители на българската общност в града край Босфора, българският посланик в Турция Надежда Нейнски, генералният консул в Истанбул Ангел Ангелов, дипломати от дипломатическите ни мисии в южната ни съседка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна