Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът на "Стари времена" Николай Младенов:

Харолд Пинтър е все по-актуален - днес, тук и сега

Снимка: Сатиричен театър "Алеко Константинов"

"Колкото и да говорим, все повече не се разбираме и заради това Харолд Пинтър е изключително актуален - днес, тук и сега. Ние го тълкуваме като абсурдист. Напротив - той започва да звучи все по-реално, защото ние самите сме все по-прикрити, все по-неискрени и използваме езика си, за да прикриваме истинските си намерения и подбуди." Това каза режисьорът Николай Младенов, който поставя "Стари времена" от Харолд Пинтър в Сатиричния театър. 

"Провокираха ме игрите на паметта - как всъщност всеки един от нас, имайки спомен за нещо от миналото, го изопачава през призмата на настоящето и версията за един и същ общ спомен е коренно различна тогава, когато е в нашето съзнание и когато се споделя", разказа в предаването "12+3" режисьорът. "Самият Пинтър казва, че още докато се произнася, споменът се изкривява в своята ос, комуникирайки го и споделяйки го с другия човек", допълни Младенов. 

Николай Младенов се интересува от спомена като средство за надграждане на настоящето, защото, по думите му, в спектакъла той не се появява самоцелно:

"Персонажите в "Стари времена" са обречени да живеят в свят, постоянно трябва да маркират и отстояват територии. Да печелят битки, за да печелят територии със задачата да доминират, да имат контрол върху това, което се случва."

Още за пиесата чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна