Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Минкова: Ким Филби е действал независимо от правителства и служби

Снимка: 24 часа

Ким Филби и Кеймбриджката петорка всъщност не са служили на никое разузнаване или правителство, а са действали на своя глава, за да съкратят Втората световна война. Такава е хипотезата на журналистът Петя Минкова, автор на новата книга „Истината за Ким Филби“.

Минкова прави документално изследване относно известните британски шпиони, давали информация на СССР по време на Втората световна война. Авторката се съгласява с оценката, че с действията си те са съкратили времетраенето на войната.

„Те са широка група младежи от Кеймбридж и Оксфорд, увлечени от идеите на Интернационала. Мечтаят за научно обосновано общество, в което няма бедни“, разказа Минкова в интервю за предаването „12+3“.

Според нея обаче младежите са били разочаровани от пакта между Сталин и Хитлер през 1937 година и тогава разбират, че трябва да мислят критично и самостоятелно.

„Първата задача, която си поставят е да скарат Хитлер и Сталин. Виждат, че политиците в Европа не оценяват опасността от този съюз. Едва след като полското офицерство е избито всички си дават сметка за какво става дума. Тези младежи правят няколко документално доказани операции (с цел да скарат Хитлер и Сталин)“, смята Петя Минкова.  

Самият Филби е отвратен от Сталин, но сътрудничи на СССР, защото осъзнава, че спасяването на Европа изисква това, допълни авторката, изследвала биографията на известния шпионин по време и след Втората световна война.

„Филби е глобален играч, който не се влияе от правителствата. Смята, че на политиците трябва да се подава информация, каквато трябва“, заяви Минкова.

Цялото интервю с нея, съдържащо още от любопитните й открития за легендарния шпионин, чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна