Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдателна присъда за Алексей Петров по мегаделото "Октопод"

| обновено на 09.11.18 в 18:55

Осем години след мегаакцията "Октопод", делото срещу Алексей Петров и още четирима души приключи на първа инстанция с три оправдателни присъди, една от които на Петров, и две условни. 

Процесът започна в Софийския градски съд, но, заради уволнението на съдия Румяна Ченалова,  трябваше да започне отначало и така беше прехвърлен в Специализирания наказателен съд. След три години съдебни заседания съдебния състав не откри доказателства, че Алексей Петров е ръководил организирана престъпна група за рекет и изнудване  и го оправдаха, заедно с Антон Петров и Кирил Топалов. С тригодишни условни присъди си тръгнаха от съдебната зала Марчело Джотолов и Янко Попов.  

Никой от подсъдимите не пожела да коментира финала на първа истанция на процеса. Адвокат Васил Василев заяви:

"Защитата два дена тука разказва какви монтажи има по това дело, какви престъпления и така нататък, извършени от истинския Октопод, който е във властта и сега. Последици няма да има, защото, когато изпълняват поръчка на тези, които още са във властта, и които са истинският Октопод, не може да се очаква отговор".

Защитникът Ина Лулчева допълни:

"Важното е, че съдът е чул, и че съдът установи, че няма нито Октопод, нито престъпление. Загубихме време и пари - осем години".

Присъдите на Специализирания наказателен съд могат да бъдат обжалвани или протестирани пред Апелативния спецсъд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна