Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей среща Юнкер на фона на нови критики у дома

| обновено на 21.11.18 в 18:28
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британският премиер Тереза Мей е в Брюксел, където има среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по текста на политическата декларация за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС.

Мей замина за Брюксел без новия си министър за Брекзит Стивън Баркли и опозицията се пошегува, че той изглежда ще има само символична роля. Преди да отпътува, Мей преживя доста емоции в Камарата на общините, където отново бе критикувана за сделката за Брекзит от депутати от всички политически фракции - както от искащите втори референдум, така и от искащите излизане от ЕС без сделка.

Очакването, че сделката на Тереза Мей няма да бъде гласувана в парламента, вече не е новина, но рано тази сутрин завърналата се в правителството Амбър Ръд наля още масло в огъня:

„Освен това аз мисля, позовавайки се на разговорите с депутатите през месеците прекарани на задните редици, че парламентът ще спре излизане от ЕС без сделка“, каза тя

Главният секретар на Министерството на финансите Лиз Тръс по-късно допълни:

„Мисля, че има сериозна опасност да няма изобщо Брекзит“.

Всичко това наведе политическите наблюдатели на мисълта, че заплахата на премиера да няма изобщо Брекзит е по-вероятен изход от Брезкит без сделка.

Депутатите, които са за оставане в ЕС, си казаха, че това означава, че единствената възможност при това положение е втори референдум. Депутатите на другия полюс пък си казаха, че това е хитра тактика от екипа на Мей като се опитва да окаже натиск върху брекзитиърите с предупреждение, че ако гласуват против нейната сделка ще има референдум и може изобщо да няма Брекзит.

Не случайно този нов момент се превърна в основен въпрос и в минутите за отговори на премиера в Камарата на общините. А там, след яростни „размени на любезности“ с лидера основната опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин, Тереза Мей, избягвайки пряк отговор, заяви:

„Ако погледнете алтернативата на тази сделка с ЕС, това е или по-голяма несигурност и разделение, или риск да няма изобщо Брекзит“.

След това обаче депутати с всякакви цветове започнаха да се надпреварват да молят  премиера да се върне в Брюксел и да предоговори сделката. Консерваторът Андрю Росиндел, искащ Брекзит без сделка, запита:

„Ще помисли ли премиерът, дори в тази късна фаза, да поведе нашата страна в нова посока, като напълно отреже пипалата на ЕС върху нашата любима островна нация веднъж и завинаги“. 

А Иън Блекфорд от Шотландската национална партия поиска:

„Върнете се в Брюксел и договорете да останем в общия пазар и митническия съюз“.

Това е само малка илюстрация в какво е нагазила Тереза Мей. Тези, които искат втори референдум обаче, вече имат сериозен аргумент. Те признават, че парламентът е дал на народа шанс да гласува в референдум за Брекзит и той е избрал излизане от ЕС. Нещата през годините обаче се промениха и сега, когато става видно, че парламентът ще изпадне в задънена улица, гласът отново трябва да бъде предоставен на народа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна