Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новичок"-ът в шишенцето от парфюм в Солсбъри е можел да убие хиляди

Затвореният парк „Куин Елизабет гардънс“ в Солсбър през юли след предположението, че там двама британски граждани били изложени на „Новичок“ от намерено в кофа за боклук шишенце от парфюм.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Количеството "Новичок" в шишенцето от парфюм, използвано в Солсбъри, е достатъчно да убие хиляди, заявиха разследващите случая.

Дийн Хейдън, който води разследването на инцидента в Солсбъри, при който с „Новичок“ бяха заразени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, заяви в предаването „Панорама“ на Би Би Си, че поставянето на нервнопаралитичното вещество на вратата на Сергей Скрипал е абсолютно безотговорен акт.

Версията на разследването е, че веществото е било внесено във Великобритания в шишенце парфюм "Нина Ричи" със специален пулверизатор, с който е била напръскана дръжката на входната врата на Сергей Скрипал, но след това в шишенцето е останало достатъчно количество "Новичок", който да убие хиляди хора.

По-късно в Солсбъри се заразиха още двама души от намерено в кофа за боклук шишенце от парфюм, като 44-годишната Доун Стърджес почина.

Полицаят Ник Бейли, който също бе заразен с веществото, разказа в предаването как животът му напълно се е преобърнал след инцидента.

Лондон обвини Кремъл за инцидента в Солсбъри.

В „Панорама“ бяха показани нови кадри на двамата руснаци, които британците обвиняват в извършването на нападението и които според тях са агенти на Руското военно разузнаване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна