Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маршът за правосъдие прерасна в недоволство от функционирането на съдебната система

| обновено на 24.11.18 в 15:41
Протестът прерасна в недоволство от функционирането на съдебната система
Снимка: БГНЕС

Недоволство от функционирането на съдебната система в България изразиха около 100 граждани на протест пред Съдебната палата в София. Те поискаха хуманно отношение към арестуваните по обвинение в корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова на организираното от инициативата "Правосъдие за всеки" шествие под надслов "Марш за Правосъдие". 

"В България няма справедливост, защото хората не се борят за правата си" скандираха гражданите, които се събраха в центъра на града в подкрепа на двете жени, обвинени в искане на подкуп. Шествието тръгна на обяд от НДК и завърши пред Съдебната палата, където протестиращите блокираха за кратко трамвайното движение. Те носеха плакати с надпис: "Свобода и право" и се обърнаха към управляващите с думите:
"Искаме да няма зависимост на съдебната система и прокуратура от тези, които са на власт. Трябва да има пълна независимост, а в момента е точно обратното".
Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова вече 7 месеца са в ареста. Заедно с бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, те са подсъдими по обвинение, че са поискали 500 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за строеж в района. В началото на седмицата на двете подсъдими беше наложена забрана за напускане на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени