Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на германската инфлация през ноември от 10-годишния октомврийски връх

През ноември инфлацията в Германия се забави от 10-годишния октомврийски връх, но продължава да задържа стабилно над целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто, показват предварителни данни на официалната федерална статистика Destatis, които са малко по-слаби от осредните очаквания на финансовите пазари.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през ноември с 0,1% спрямо октомври и нарасна на годишна база с 2,3% след повишение с 2,5% през предходния месец (най-солиден ръст на германската инфлация от септември 2008-а година насам) и прогноза за растеж с 2,4 на сто.

Основна причина за все още високата инфлация е силното нарастване на енергийните цени през ноември с 9,3% след техен растеж с 8,9% месец по-рано. Цените на услугите обаче се повишиха с 1,5% след растеж с 1,8% през октомври, докато нарастването на цените на храните се забави още по-рязко до 1,4% от 1,9%.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) също се повиши на месечна база с 0,1%, докато растежът ѝ на годишна база се забави до 2,2% от 2,4% през октомври (най-висока хармонизирана инфлация от февруари 2012-а година) при очаквания за повишение с 2,3 на сто.

Макар и малко по-слаби от очакваното, данните са в подкрепа на решението на ЕЦБ да приключи до края на годината с мащабната си програма за покупки на еврооблигации за общо 2,6 трлн. евро, известна като "количествени улеснения".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна