Министерството за защитата на потребителите в Испания ще премахне ултрапреработените храни от менютата, предлагани на деца и юноши, приети в болници. Продуктите ще бъдат изключени и от ястията, предлагани на посетителите в столовите на здравните заведения.
Мярката предвижда установяването минимални критерии за качество и устойчивост, които да ръководят снабдяването и разпространението на храни и напитки, предлагани в болниците.
Изискванията ще следват модела на Кралския указ за здравословно хранене в училищата, одобрен от правителството през април тази година. С него беше въведено задължението за спазване на препоръките на Световната здравна организация и на Испанската агенция за безопасност на храните. Министерството поясни, че ще бъдат ограничени продуктите, произведени по сложни индустриални формули, с преработени съставки, добавки и хранителни профили с високо съдържание на наситени мазнини, захари или сол.
Испания има третия най-висок процент на наднормено тегло в Европа и четвъртия най-висок процент на детско затлъстяване, показват данните на СЗО.
Друга статистика, обявена от американското издание The Lancet, показва, че делът на ултрапреработените храни в диетата на испанците се е увеличил от 11 на 32% за последните 20 години.