Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички украински моряци, задържани от Русия, са преместени в Москва

Украински боен кораб и влекач на пристанището в Керч, полуостров Крим, след като бяха заловени от руските гранични сили и ескортирани до там.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всичките 24-ма украински моряци от трите военни кораби, задържани в неделя от Русия в района на Керченския пролив, са преместени в Москва. Това съобщи пълномощникът по правата на човека в Крим Людмила Лубина, цитирана от ТАСС. 

Украинските военнослужещи се намират в следствения арест на централния московски район Лефортово. Голяма група следователи от Москва и Крим ще водят делата им. Засега не са постъпвали жалби от украинците, добави Лубина. С решения на съдилищата в Симферопол и Керч им беше наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" до 25 януари. Обвинени са за незаконно пресичане на държавната граница, което е тежко престъпление по смисъла на руския наказателен кодекс и се наказва с до 6 години затвор. 

След инцидента в Керченския пролив, в 10 области на Украйна беше въведено военно положение, Русия разположи допълнителни ракети на полуостров Крим, а президентът на Съединените щати Доналд Тръмп отмени срещата с руския си колега Владимир Путин на форума на Г20 В Буенос Айрес. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени