Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Deutsche Bank е получила запитвания за информация от регулатори по цял свят във връзка със скандала с Danske Bank

Кристиан Севинг, главен изпълнителен директор на Дойче банк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Deutsche Bank заяви в сряда, че е получил искания за информация от страна на регулаторните и правоприлагащи органи от цял свят във връзка с разследването на схемата за пране на пари на Danske Bank, съобщава Ройтерс.

Изявлението е в отговор на информация на Блумбърг, според която Федералният резерв на САЩ е започна да разследва ролята на големия германски кредитор в скандала с датската банка.

В специално изявление Deutsche Bank посочи, че банката не е проучвана. "Но получихме няколко искания за информация от регулаторните и правоприлагащи органи по целия свят", се казва в него. Банката също така заяви, че продължава да предоставя информация и да си сътрудничи с разследващите агенции.

"Изобщо не е изненадващо, че самите разследващи органи и банките имат интерес към случая с Danske Bank и уроците, които трябва да се извлекат от него“, посочи Deutsche Bank.

Голямата датска банка е в процес на разследване за подозрителни плащания на обща стойност 200 милиарда евро (около 230 млрд. долара) в периода от 2007-а до 2015-а година, като Deutsche Bank заяви, че е действала като кореспондентска банка за клона на Dankse Bank в Естония.

През миналата седмица изпълнителният директор на Deutsche Bank Кристиан Севинг каза, че банката провежда вътрешно разследване относно Danske Bank и че няма индикации за каквото и да е нарушение от страна на самата германска банка. Той допълни, че Deutsche Bank е играла само второстепенна роля като банка-кореспондент на Danske Bank, ограничавайки се с това, което е необходимо да знае за хората, които стоят зад транзакциите.

Ройтерс напомня, че през 2017-а година Федералният резерв беше сред регулаторните органи, които наложиха глобата на Deutsche Bank за почти 700 милиона долара за слаб контрол, който е позволил прането на пари от Русия. Департаментът на правосъдието в САЩ все още продължава да работи по това разследване.

През миналия ноември немската полиция претърси офисите на всички членове на борда на директорите на Deutsche Bank като част от разследване на обвинения в пране на пари, свързани с т.нар. "Панамски документи" (Panama Papers). И в този случай Deutsche Bank заяви, че няма никакви признаци за неправомерно поведение.

През миналия септември пък германският регулатор BaFin нареди на Deutsche Bank да направи повече за предотвратяване на изпирането на пари и назначи счетоводна фирма KPMG за трета страна за оценка на напредъка. По-рано този месец BaFin нареди на Deutsche Bank да провери до юни 20 000 свои клиенти, които се смятат за рискови, като това вероятно има връзка и със заместването на водещия германски кредитор в скандала с пране на пари през естонския клон на Danske Bank.

Новината за разследване на американския клон на Deutsche Bank от страна на Федералния резерв предизвика първоначален спад на акциите на германския кредитор при старта а днешната търговия, но последвалото изявление от страна на банката доведе до поскъпване на акциите с малко над 1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна