Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски преговори между Вашингтон и Пекин.

В неделно послание в Туитър Доналд Тръмп посочи, че е имало "продуктивни разговори" по някои от трудните въпроси, разделящи САЩ и Китай, добавяйки: "Ще отложа планираното за 1-ви март повишаване на митническите тарифи". Президентът на САЩ посочи, че ако продължи преговорният прогрес, той ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин в частната си резиденция във Флорида, където двамата лидери на финализират търговското споразумение.

"Радвам се да съобщя, че САЩ постигна значителен напредък в търговските ни преговори с Китай по важни структурни въпроси, включително защита на интелектуалната собственост, трансфер на технологии, селско стопанство, услуги, валута и много други въпроси. В резултат на тези продуктивни разговори ще отложа увеличаването на американските мита, което беше насрочено за 1-ви март. Ако и двете страни постигнат допълнителен напредък, ще планираме среща на върха между мен и президента Си Цзинпин в "Мар-а-Лаго" (частната президентска резиденция на Тръмп във Флорида), за да сключим споразумение. Това беше много добър уикенд за САЩ и Китай!", написа американският президент в Туитър.

Новината за отлагане на планираното за 1-ви март вдигане на американските мита от 10% на 25% върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара допринесе допълнително за инвеститорския риск-апетит на световните капиталови пазари и в частност на борсите в Китай. Индексът Shanghai Composite нарасна в понеделник с цели 5,6%, а по-малкият китайски индекс Shenzhen Composite - с 5,42%. По този начин индексът Shanghai Composite на борсата в Шанхай вече поскъпва с над 20% спрямо неговото дъно, достигнато на 3-и януари, което е технически сигнал за навлизането му в "бичи" пазар (пазар на растящи цени).

Останалите азиатски борси също отбелязаха повишения, макар и доста по-скромни, като японският индекс Nikkei нарасна с 0,48%, австралийският индекс ASX 200 - с 0,31%, индексът Hang Seng - с 0,45% и южнокорейският Kospi - с 0,1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна