Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотингер настоя Орбан да се извини за анти-ЕС кампанията в Унгария

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер призова днес унгарския премиер Виктор Орбан да се извини на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и да спре кампанията на управляващата партия ФИДЕС срещу него.

В понеделник 12 партии от Европейската народна партия (ЕНП) официално поискаха изключването или замразяването на членството на ФИДЕС заради кампанията, която обвинява в Брюксел в проимигрантски политики.

В следващите дни предстои този въпрос да бъде обсъден с лидера на ЕНП Жозеф  Дол и с Манфред Вебер, председател на в Европарламента и водещ кандидат за шеф на ЕК, заяви Йотингер, който участва в конференция за евроизборите в Лайпциг.

„Очакваме Орбан да спази правилата и да изпълни очакванията да се извини, да спре кампанията и да отстъпи. От това зависи и нашето решение след консултации в следващите дни“, настоя германският комисар.

Той изрази и очакването си Европарламентът да подкрепи предложението на Еврокомисисята държави, нарушаващи принципите на правовата държава, да не получават еврофинансиране.

Унгария вече обяви, че ще блокира обвързването на върховенството на закона като условие за получаване на пари от европейските фондове.

„Направихме предложение, което засяга директно въпроса за правовата държава. Независимостта на съдебната система и законността са основна ценност за Европейския съюз. Затова искаме да предложим и имаме добри шансове да успеем да получим подкрепата на мнозинството в Европарламента и в Съвета за предложението достъп до финансови програми на Евросъюза да имат само тези държави, които имат принос към принципите на правовата държава. Даваме ясен знак,  че достъпът до еврофинансиране ще бъде спирано или ограничавано за тези, които нарушават правилата“, заяви Гюнтер Йотингер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна