Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вебер: Проблемите с партията на Орбан не са разрешени

| обновено на 12.03.19 в 17:56
Манфред Вебер
Снимка: www.manfredweber.eu

Срещата ми с унгарския премиер Виктор Орбан не разреши проблемите, които може да доведат до изгонване на неговата националистическа партия ФИДЕС от Европейската народна партия (ЕНП), заяви днес в Будапеща Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.

Вебер, лидер на групата на ЕНП в Европарламента и водещ кандидат на партията си за следващ шеф на ЕК, бе настоял от ФИДЕС за незабавен и постоянен край на анти-ЕС кампанията й, за подновяване на подкрепата за Централноевропейския университет на Джордж Сорос и за извинение към партиите членки.

„Днешните ми разговори с премиера Виктор Орбан преминаха в конструктивна атмосфера, но проблемите не са разрешени“, каза баварският политик.

Той допълни, че все още предстои оценка и дискусия в ЕНП. „Като ЕНП ние имаме фундаментални ценности и те не подлежат на преговори, така че трябва да бъдат спазвани от всички, включително ФИДЕС“, подчерта Вебер.

Орбан и евроинституциите са в открит конфликт от месеци, като през последните седмици унгарският премиер започна анти-ЕС кампания с билбордове срещу председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и Сорос, които са обвинени в промиграционни политики. За визитата на Вебер билбордовете бяха покрити, като Будапеща обеща да ги смени с други, които хвалят плановете на Орбан да увеличи раждаемостта в Унгария.

Еврокомисията неколкократно отрече нападките от страна на Будапеща.

Дискусиите за мястото на Орбан в ЕНП - най-голямото паневропейско политическо семейство, идват преди изборите за Европарламент през май, когато се очаква възход на популистки и евроскептични партии. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна