Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиационният регулатор на САЩ не планира да приземи временно самолетите Boeing 737 Max

Американските авиационни регулатори заявиха, че понастоящем не планират да заземят временно самолетите на "Боинг" от модела 737 Max в резултат на смъртоносната катастрофа в Етиопия и очакват до края на април да дадат мандат за софтуерни подобрения на автоматизираната система за контрол на полета, която изглежда изигра основна роля и при катастрофата на същия модел самолет на компанията Lion Air през миналия октомври, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

В актуализирана информация за катастрофата на самолета 737 Max 8 на компанията Ethiopian Airlines Федералната авиационна администрация (FAA) съобщи на аналогичните регулатори и авиокомпаниите по целия свят: "Разследването започна току-що и до момента не са ни предоставени данни, за да направим каквито и да било заключения, или да предприемем някакви конкретни действия".

Решението на FAA противоречи на решенията на авиационните регулатори в редица държави включително в Китай, Индонезия, Етиопия, Монголия, Австралия и Сингапур за временно заземяване на всичките модели на наличните самолети Boeing 737 MAX след ужасната катастрофа в неделя, при която загинаха всичките 157 души на борда. Няколко авиокомпании, сред които Malaysia Airlines, Ruili Airlines и Far Eastern Air Transport, също решиха едностранно да престанат за момента да летят с този модел на "Боинг".

Акциите на Boeing Co. приключиха търговията в понеделник с понижение от 5,33%, но след като стартираха вчерашната търговия със спад от над 11%. Решението на Американския авиационен регулатор да не наложи временна забрана на полетите със самолетите от модела 737 Max ограничи това низходящо движение в началото на днешната извънборсова търговия, като акциите на Boeing Co. се понижават с 1,8% и се търгуват непосредствено под 400 долара за акция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна