Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 43% от германците са против сливането на "Дойче банк" и "Комерцбанк"

Лога на "Дойче банк" и на "Комерцбанк"

Близо 43% от германците са против сливането на "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "Комерцбанк" (Commerzbank), докато едва 17% са в подкрепа за създаването на нова мега банка, показват резултати от проучването на общественото мнение, цитирани от Ройтерс.

Проучването на агенция Insa сред 2012 души по поръчка на вестник "Билд" също така установи, че 30% от анкетираните нямат мнение относно сливането на двете водещи банки в Германия, а 10% не са отговорили на въпроса.

Когато се вземат предвид само тези от анкетираните, имащи мнение по въпроса, цели 71% са против подобно сливане, а едва 29% са в негова подкрепа, отбеляза "Билд", добавяйки, че по-възрастните респонденти са по-склонни да не одобрят подобна сделка.

По-рано този месец двете големи кредитни институции обявиха, че стартират официални преговори за евентуалното им сливане. взети заедно те имат персонал в размер на около 140 хиляди души, като водещият профсъюз "Верди" предупреди преди дни, че подобно обвързване ще доведе до загуба на 30 хил. работни места само в рамките на "Дойче банк".

Франк Щраус, член на управителния съвет на "Дойче банк", заяви пред изданието Frankfurter Allgemeine Zeitung, че разбира опасенията на представителите на служителите. Той обаче допълни, че банката е успяла да намери решение в интерес на всички страни, когато преди време тя интегрира Postbank.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна