Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маратонско заседание на британския кабинет след поредна липса на консенсус за Брекзит

| обновено на 02.04.19 в 11:42
Депутатите в Камарата на общините отхвърлиха 4 алтернативни варианта за Брекзит.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания, след като снощи парламентът отново не успя да постигне консенсус по алтернатива за Брекзит, кабинетът на Тереза Мей започва серия от маратонски заседания, за да реши как да излезе от кризата. 

Тереза Мей и дълбоко разединеният ѝ кабинет се очаква да заседават днес в рамките на 5 часа, като на масата остават всички опции, включително излизане без сделка, общи избори и втори референдум. Вестник  „Таймс“ пише, че министърът на финансите Филип Хамънд щял да каже, че правителството трябва да направи свое компромисно предложение или да признае, че парламентът се е провалил и да върне обратно на народа вземането на решение, тъй като партията и страната не могат да си позволят общи избори. Министърът на образованието Деймиън Хайндс преди малко заяви, че продължава да смята сделката на Мей за най-добър вариант.

Възможно е сделката на Мей да бъде внесена за гласуване утре за четвърти път.

Министърът за международна търговия Лиъм Фокс смята, че излизането без сделка е за предпочитане пред оставането в някаква форма на митнически съюз. Консервативната партия загуби още един депутат след гласуването. Ник Болс, вносител на алтернативата за общ пазар, напусна парламента като заяви, че не може да остане повече в партия, която не е готова да прави компромиси.

Правителството има срок до 12 април да информира Брюксел за следващите му намерения, които могат да включват ново отлагане на Брекзит, в противен случай Обединеното кралство трябва да напусне ЕС без сделка.

Предложението за оставането на Великобритания в ЕС в някаква форма на митнически съюз бе отхвърлено снощи само с три гласа.

Другите предложения - за общ пазар по подобие на „норвежкия модел“, референдум за всяка постигната сделка и за отмяна на Брекзит пред заплахата от излизане без сделка – също бяха отхвърлени.

Министърът за Брекзит Стивън Баркли обяви след гласуването, че Камарата на общините все още има възможност да избегне Брекзит без сделка и участие в европейските избори като подкрепи сделката на Тереза Мей тази седмица.

Кабинетът днес ще има две заседания - първо в тесен кръг, а след това в пълен състав, за да обсъди следващите си ходове.

Макар „индикативните гласувания“ да нямат обвързващ характер, в случай на консенсус по алтернатива е възможно правителството за промени курса на Брекзит.

В сряда се очаква пореден кръг от „индикативни гласувания“.

След гласуването в британския парламент координаторът за Брекзит на Европейския парламент Ги Верхофстат коментира в Туитър, че „твърд Брекзит е почти неизбежен“.

Той допълни, че в сряда, когато се очаква нова серия от гласувания е „последният шанс за Великобритания да излезе от задънената улица или да се изправи пред пропастта“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна