Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази неделя

Вземете децата и се разходете като туристи в настоящето и миналото на София

Снимка: facebook.com/semeiniobikolkinasofia
Инициативата "Семейни обиколки в София" е не просто едно "шляене" из столичните улици, а образователна обиколка на столицата, в която научвате много интересни истории за нашия древен, но и "млад" град.

Разходките са съобразени така, че да бъдат еднакво полезни и интересни както на децата, така и на родителите им. Организират се регулярно и всеки желаещ може да се присъедини към тях за да научи нови факти от историята на столицата ни.

Един от организаторите на разходките е преподавателят от Френската езикова гимназия и екскурзовод Диана Фиданова.

По думите ѝ има разходки за чуждестранни туристи, на различни чужди езици, но на български и точно за такъв сегмент от столичното общество не са правени. Идеята ѝ хрумва при посещения на други столици в Европа.

За да обичат столицата си, софиянци трябва да я познават. Най-добре е да започнем от децата и техните родители. Познавайки по-добре града, започваш да го харесваш и да се грижиш за него.

Към идеята се присъединява възпитаник на ФЕГ, където се учи и екскурзоводство.

Първият им опит е на 3 март. След огромния интерес, организират още две обиколки.

Всяка от тях е по около 2 часа, за да не стане досадно за децата. Началното точка е храм-паметник „Александър Невски“, включва повечето туристически забележителности и завършва до Музея на София.

Организаторите са убедени, че обиколките са полезни и интересни не само за децата. Порасналите жители на столицата също могат да научат къде е центърът на София, например, както и други факти от историята и кътчета на града.

Чуйте повече за инициативата от Яна Спиридонова.
Първата най-близка дата, когато можете да се включите, е 19 май.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна