Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайска медия критикува остро САЩ за вкарване в "черния списък" на водещата компания за ядрена енергетика CGN

В петък китайска държавна медия нападна остро САЩ, заради включване в "черния списък" на Вашингтон на най-голямата компания в областта на ядрената енергетика - China General Nuclear Power Group (CGN), твърдейки, че мотивът за този ход е да възпрепятства икономическия растеж на Китай.

Според China Daily, твърдението на Вашингтон, че CGN и нейните дъщерни дружества са "въвлечени или предоставят възможност за полагане на усилия за придобиване на съвременни ядрени технологии и материали за диверсии от страна на военни потребители в Китай", е "просто едно извинение“ за добавяне на компанията към т.нар. "черен списък", който включва субекти и компании, разглеждани от САЩ като заплаха за националната си сигурност.

"Истинската цел е Съединените щати да се опитат да осуетят инициативата на нашата страна "Произведено в Китай 2025", която се стреми да позволи на китайското производство да се движи нагоре по веригата за създаване на добавена стойност и по този начин да ограничат нашия икономически растеж", подчертава държавното издание China Daly.

Повод за тази остра критика е решение на Министерството на търговията на САЩ от сряда да постави CGN в списъка на предприятията, на които се забранява на американските компании да продават свои продукти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна