Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция предлага законопроект за данъчни стимули, за да привлече в страната богати чужденци

Гърция ще предложи данъчни стимули за примамване на богати лица да преместят данъчното си местожителство в страната. Това ще представлява част от проектозакона за данъчни облекчения, който ще бъде обявен в четвъртък, заяви високопоставен държавен служител, цитиран от Ройтерс.

Консервативното правителство на Гърция има желание да привлече инвестиции, за да подобри перспективите за растеж на възстановяващата се от кризата икономика.

Данъчните облекчения, включени в проектозакона, ще включват намаляване на ставката на корпоративния данък до 24% от 28% и понижаване на данъчната ставка върху дивиденти до 5% от 10%.

Така наречената "невътрешна" програма ще предложи на квалифицирани богати инвеститори, които решат да преместят данъчното си местопребиваване в страната, плосък данък от 100 000 евро (около 110 710 долара) върху глобалните доходи, спечелени ежегодно извън Гърция.

"Данъчните стимули ще продължат до 15 години и ще включват ползата от липса на данък върху наследството за активи извън Гърция", заяви пред Ройтерс висш държавен служител.

Едно от изискванията за придобиване на подобна квалификация ще бъде пребиваването в страната най-малко 183 дни годишно и инвестицията от поне 500 000 евро в рамките на три години.

"Инвестицията може да бъде в недвижими имоти, акции или облигации. Ако инвестицията достигне 1,5 млн. евро, тогава плоският данък ще се намали наполовина (или 50 хил. евро)", допълни гръцкият служител. Инвестиция от 3 милиона евро пък ще намалят плоския данък до едва 25 000 евро. Ще има и клауза, която да защитава инвеститорите от промени в политиката на бъдещите гръцки правителства.

"Щом веднъж влезете в тази програма, оставате в нея. Бъдещо правителство не може да ви извади от нея", посочи неназованият гръцки служител.

Обосновката на правителството е, че данъчните стимули могат да примамят инвеститорите с "дълбоки джобове", включително корабни магнати, да приемат офертата и да се преместят в Гърция, като стимулират инвестициите в страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна