Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Русия трябва да имат по-добри отношения, заяви Помпейо след разговор с Лавров

Пресконференция на Сергей Лавров и Майк Помпейо след срещата им във Вашингтон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви във вторник, че страната му трябва да има по-добри отношения с Русия и да се стреми да подобри "сложните" двустранни отношения.

Изказвайки се на пресконференция с руския си колега Сергей Лавров, Помпейо посочи, че Вашингтон и Москва са се съгласили, че пълната денуклеаризация на Северна Корея е тяхна обща цел.

По въпроса за възможна чужда намеса в предстоящите президентски избори в САЩ, висшият американски дипломат подчерта, че всяка намеса от страна на която и да е чужда партия или държава би била неприемлива и че ще получи подобаващ отговор.

САЩ се надяват на подобряване на икономическите отношения с Русия, посочи Помпейо и подчерта, че вече е било направено много в търговските отношения, откакто президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност през 2016 година. Той потвърди, че търговията между двете страни се е увеличила с 25% по време на администрацията на Тръмп. Помпейо също заяви, че се надява САЩ и Русия да успеят да обявят напредък в търговските си връзки "за кратък период от време".

От своя страна руският външен министър Лавров посочи, че съмненията за предполагаема намеса на Русия в изборите в САЩ вредят на отношенията между двете държави.

Говорейки на съвместната пресконференция с Помпейо, Сергей Лавров отбеляза, че Москва предлага да публикува цялата комуникация от затворения канал за комуникация между САЩ и Русия от октомври 2016 година до ноември 2017 година. Той обаче допълни, че администрацията на президента Доналд Тръмп е отказала това предложение.

Лавров също така заяви, че Москва е готова да обмени ноти, с които двете страни да се ангажират с взаимна ненамеса във вътрешните работи между Москва и Вашингтон. Той допълни, че двете държави са разменили подобни ноти през 1933 година по предложение на бившия американски президент Франклин Делано Рузвелт.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е на кратко работно посещение във Вашингтон - първата му визита в американската столица от май 2017 година. Неговата програма е наситена, като освен разговорите с Майк Помейо е планирана и среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

След разговора си с Помпей, Лавров посочи, че САЩ и Русия трябва да направят "всичко по силите си", за да поддържат Съвместният цялостен план за действие (JCPOA), по-известен като Иранското ядрено споразумение.

"Една от централните теми на разговорите е и Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие", посочи руският дипломат. "Путин предложи на САЩ и западните страни да отпадне едностранния подход по този въпрос. Когато става въпрос за Договора Нов СТАРТ (известен в Русия като СНВ-3) между Москва и Вашингтон, Русия потвърждава предложението си от преди дни за незабавно и без предварителни условия удължаване на неговия срок на действие".

"На масата е и предложението за съвместното изказване на двамата президенти по въпроса за денуклеаризацията, като трябва да направим всичко по силите си, за да спасим иранското ядрено споразумение и да направим всичко за денуклеаризацията на Корейския полуостров"", посочи Лавров и добави, че е обсъдил с Помпейо и пълното прилагане на Киевското споразумение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна