Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Стърджън излага аргументи за нов референдум в Шотландия

Никола Стърджън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън днес ще изложи аргументите си за провеждане на нов референдум за независимост, които, по нейните думи, са неоспорими след резултатите от проведените миналата седмица извънредни общи избори в Обединеното кралство.

Шотландската национална партия на Никола Стърджън спечели 48 от общо 59 места в Шотландия и днес тя ще публикува документ, в който в подробности се обясняват мотивите за провеждане на втори референдум за независимост. Стърджън ще призове британското правителство да даде правомощия на парламента на Шотландия за законно провеждане на референдума. Британското правителство е против нов референдум. Борис Джонсън твърди, че резултатът от допитването през 2014 година, когато гласоподавателите гласуваха с 55 процента за оставане в Обединеното кралство, трябва да бъде зачитан.

Стърджън обаче иска нов референдум през втората половина на следващата година и смята, че резултатите от общите избори дават пълно основание за това, не на последно място, защото Шотландия не иска Брекзит. Документът на Стърджън, озаглавен „Правото на Шотландия да избира“, изтъква, че нацията е получила ясен мандат да избира  бъдещето си.

Консервативната партия на Борис Джонсън, която се представи изключително добре на изборите в другите части на Обединеното кралство претърпя поражение в Шотландия, където загуби 7 от общо 13-те места, които имаше досега.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна