Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири членки на ЕС ще платят на AstraZeneca 750 млн. евро за 300 млн. дози на ваксина за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия, Германия, Холандия и Франция ще платят 750 милиона евро за 300 милиона дози от потенциалната ваксина за Covid-19 на фармацевтичната компания AstraZeneca като част от европейска сделка за осигуряване на доставки на лекарството, съобщи в понеделник говорител на министерството на здравеопазването на Италия, предаде Ройтерс.

Страните също така имат възможност да закупят още 100 милиона дози, допълни говорителят. За своята част от сделката Италия ще плати около 185 млн. евро за 75 милиона дози.

В момента ваксината на AstraZeneca преминава през клинични изпитания и тепърва ще трябва да се потвърди дали е безопасна и ефективна срещу коронавируса, като очакванията са тя да бъде готова до края на годината.

Преди дни стана ясно, че британската фармацевтична компания AstraZeneca е подписала договор с Италия, Германия, Франция и Нидерландия за осигуряване на ваксина срещу новия коронавирус. Доставките ще започнат до края на 2020-а година.

Междувременно германското правителство инвестира и във фирмата CureVac, като за 300 млн. евро вече притежава 23% от биотехнологичната компания, която също разработва коронавирусна ваксина.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна