Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява слабо след вчерашно добро поскъпване с между 1,3% и 2,1%

Руският енергиен министър Новак е с позитивен тест за коронавирус

Въпреки това той ще участва на срещата на "ОПЕК +" в сряда

Александър Новак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският енергиен министър Александър Новак е тестван позитивно за Covid-19, съобщи във вторник агенция Интерфакс, цитирайки премиера на страната Михаил Мишустин.

Въпреки това Александър Новак ще участва чрез видеовръзка в насрочената за сряда среща на  т.нар. "Съвместен комитет за наблюдение на министрите" (JMMC), включващ основни представители на ОПЕК и техните съюзници, начело с Русия, известни като формата "ОПЕК +".

"Министърът се чувства добре. Той няма симптоми и ще вземе участие чрез видеовръзка на утрешната среща на "ОПЕК +"", заяви за Ройтерс говорител на Министерството на енергетиката.

Виртуалното заседание на Съвместния комитет за наблюдение на министрите (JMMC) беше първоначално планирано за 18-и август, но беше отложено за 19-август.

Очакванията са, че на утрешната среща представителите на "ОПЕК +" ще потвърдят настоящия ангажимент, постигнат преди месец, за известно облекчаване на общото ниво на съкращаване на петролното производство от началото на месец август до 7,7 млн. барела на ден спрямо предходните съкращения с 9,7 млн. барела.

Петролът поевтинява с малко над 0,5% в началото на днешната търговия, заливайки част от добро поскъпване в понеделник с между 1,3% и 2,1%.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през октомври се понижават с 0,53% към $45,10 за барел, а тези на американския лек суров петрол в доставка през септември с 0,63% към $42,90 за барел.

В понеделник те обаче поскъпнаха съответно с 1,3% и с 2,1% в резултат на информация на Ройтерс от края на миналата седмица, според която държавни китайски петролни компании  разполагат с предварителна резервация на танкери, за да доставят в Китай най-малко 20 милиона барела суров петрол от САЩ през месеците август и септември.

Това сякаш означава, че китайско-американското напрежение не изглежда толкова сериозно, каквито бяха първоначалните опасения и че търсенето на петрол постепенно се увеличава, тъй като отделните държави започват да отварят границите си и да се връщат постепенно към нормалността въпреки продължаващата коронавирусна пандемия.

Същевременно Ройтерс цитира и проекто-доклад, според който през юли участниците във формата "ОПЕК +" са спазвали между 95% и 97% на поетите от тях ангажименти за свиване на петролното производство, което е най-високото от началото на тяхното сътрудничество.

Анализатори обаче посочват, че несигурността относно перспективите за глобалното търсене с оглед на възобновяване на случаите на коронавирус в части от Европа и на друг места по света може да продължи да ограничава поскъпването на петрола.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна