Малките фермери се справят и в тази епидемична обстановка, но дейността им е коренно различна. Трудностите им са свързани и с намаленото потребление, и с невъзможността за планиране, отбеляза при гостуването си в Радио София Ралица Касимова, координатор на кооперация „Хранкооп“. Организацията работи и си партнира със 100-150 производители и занаятчии, като сътрудничеството се изразява и провеждането на фермерски пазари.
През последните месеци се получават покани за партньорство както от общини, така и от частни собственици на локации, подходящи за подобни събития.
Огромен е потенциалът и на производителите, и на бъдещите фермерски пазари, отбелязва Ралица Касимова. От кооператива подпомагат фермерите, провеждат разговори, разясняват как могат да си бъдат полезни.
„Насърчаваме ги да се регистрират. Могат да участват в наши пазари, да реализират продукцията си, но за целта те трябва да са легални производители“, уточнява Касимова.
„Много от производителите не осъзнават колко е значимо това, което правят. Ние през последните месеци сме се фокусирали да отворим още фермерски пазари, пращаме писма през областните дирекции. Искаме повече производители да имат достъп до пазари и директно да общуват с потребители. От това купувачите започват да ценят повече труда и продукцията, а самите фермери научават какво се търси от хората. Освен това самите производители осъществяват контакти, обменят опит и информация, понякога си помагат.“
Стремежът на хората от „Хранкооп“ е да организират тържища по пътя на потребителите, а не да ги привикват на неудобни или отдалечени за тях локации.
Чуйте още по темата в разговора на Данаил Конов с Ралица Касимова.