Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Booktrips - доказателството, че книгите наистина са прозорец към света

Booktrips е платформа за пътешествия чрез книгите. Може да се пътува без багаж до всякакви локации.

Сайтът е маскиран като туристически, а там има секции и горещи специални оферти - така например “Убийствена ваканция” е секция за криминални романи, “Романтично бягство” са любовни истории, зад “Почивка с децата” стои детска литература, “Опознай родината” е българска литература, “По стъпките на..” е за мемоарна литература, “Културен туризъм” е цялата хуманитаристика, есеистика, философия и т.н.

“Подобно на много други хора, аз тази година не съм излизал от страната, което не е много приятно, но за сметка на това пътувам с книги и не мога да се оплача”, разказва един от гидовете в платформата Иван Ланджев, който е поет, публицист, сценарист, преподавател и носител на национални награди за поезия.

“Годината е такава странна, откачена заради пандемията. Стовари се нещо на всички ни, нещо, което не зависи от нас. То ни затвори по неволя и сякаш всички новини, които ни заливат, съдържат предупреждения - не пътувайте, не е време за пътешествия.

В нашия екип се замислихме наистина ли не може да се пътува - само физически ли пътуват хората. Отговорът е - не, хората не пътуват само физически и точно в ситуация на изолация можем да се отдадем на това да пътуваме с главите си”, коментира Иван Ланджев.

По думите му, първото пътешествие в живота на човек, обикновено е свързано точно с книга, не с билет за някъде. Всеки е започнал да пътува до далечни дестинации така - с книга. “Аз не се наемам да кажа, особено днес, кое е по-истинско, кое е по-реално. В основата на нашата идея лежи точно това, че тази метафора всъщност се надскача, тя отива отвъд себе си, има буквален смисъл, сякаш човек наистина може да пътува с книгите”.

Иван Ланджев казва, че за него е много по-автентично парижко изживяване да прочете “Безкраен празник” на Ърнест Хемингуей или “Спокойни дни в Клиши” на Хенри Милър, отколкото да застане в Лувъра с пръчка за селфи. 

Освен това, според Иван Ланджев, това е един от начините да се подпомогне книгоиздаването в страната във време на криза.

Още за интересните пътувания чрез книгите - чуйте в разговора на Катя Василева в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна