Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Бонев: Центърът на София е скъп, човекът е по-важен от автомобила

Представянето на ул. „Съборна“ като пешеходна зона стана на 15 май 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Жители и работещи в района на ул. „Съборна“ – между площад “Св.Неделя” и ул. „Цар Калоян“, както и в района от улица „Леге“ до ул. “Княз Александър I” не се примиряват с решението там да бъде пешеходна зона, забранена за автомобили, защото им създава много неудобства.

Идеята беше предложена от „Спаси София“ чрез своя представител Борис Бонев в Столичния общински съвет.

„Много са причините за предложението. Едно от тях е, че по този начин се прави връзка с вече обособени пешеходни пространства“, обясни пред Радио София Борис Бонев (причислявайки и ул. „Шишман“). По думите му тези улици нямат съществена транспортна роля, а габаритите им дават добри условия за пешеходни пространства. Според проучване на „Спаси София“ повече от 80 на сто от преминаващите през ул. „Шишман“ са пешеходци, а двата тротоара там са тесни и недостатъчни.

Бонев допълни, че преразпределение на пространството ще има и по бул. „Патриарх Евтимий“ от кръстовището с „Граф Игнатиев“ до Петте кьошета. Ще се намали паркирането, ще има бус лента и велоалея. Това ще даде отражение върху паркирането и движението по „Фритьоф Нансен“ и „Г.С.Раковски“.

Хора протестираха преди дни пред Столичната община Фото: фейсбук

„Няма случай в световната практика една пешеходна зона да доведе до фалит на бизнеса. Обратното, пешеходците пазаруват повече“, подчерта Бонев. И напомни относно доклада в СОС за ул. „Съборна“, че той е съвносител и предложението е получило одобрение от огромно мнозинство съветници. А протестиращите атакуват главно него и „Спаси София“, а ласкаят кмета Фандъкова.

Да бъде пешеходна тази част от „Съборна“ е заложено във всички стратегически документи.

„Пешеходецът е най-важният, не автомобилите“, обобщи становището си Борис Бонев.

Чуйте разговора на Елена Пъневска с него.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна