Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията на Дувър-Кале се нормализира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потокът от фериботи с товарни камиони от британското пристанище Дувър към Кале вече е напълно възстановен, въпреки че хиляди шофьори на тирове посрещнаха Коледа на Острова.

Много активна помощ през последното денонощие оказва британската армия. Още 800 военни бяха разположени в английското графство Кент, за да помагат на хилядите шофьори на тежкотоварни камиони да преминат през Ламанша.

Все още огромен брой тирове чакат своя ред за пристанището в Дувър след като Франция затвори границата си заради новия щам на коронавируса в началото на седмицата. 

48 часа по-късно границата беше отворена, но се натрупаха хиляди превозни средства, а към континента могат да продължат само шофьорите, които са с отрицателен тест.

Армията оказва активна помощ в правеното на тестове и доставките на храна. Министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че 4 500 тирове вече са преминали през Ламанша.

Хиляди шофьори обаче прекараха Коледа в кабините на камионите. Някои от тях вече шести ден са блокирани в района на Дувър.

Направени са 10 000 бързи теста, от които само 24 са положителни, съобщи британският министър на транспорта. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна