Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Михайлов: Необичайно висока е смъртността сред пчелите тази зима

| обновено на 08.07.21 в 08:29
Снимка: Pixabay

Популацията на земни пчели в световен мащаб рязко намалява и това шокира учените отдавна. Според проучване, земните пчели в Европа са намалели със 17%, а в Северна Америка с 46%, като дори авторите на проучването са проверявали седем пъти данните, защото са се съмнявали, че това е печатна грешка, защото не може да има такъв спад за кратко време. 

Страната ни не е изключение от тази тенденция и причината са пестицидите, с които се пръскат земеделските насаждения. Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение в Наказателния кодекс и една от промените предвижда затвор до 4 години и глоба за производство и разпространение на забранени или фалшиви продукти за растителна защита, които тровят пчелите. 

“Нелицензираното производство на вредни препарати, които се внасят от трети (съседни) страни, с които арендаторите третират земеделските култури, водят до отравяния и влошаване на здравето на пчелите и екологичната обстановка. Ние сме за драстични законодателни решения, защото това може да спомогне за намаляване броя на ежегодно загиващите хиляди пчелни семейства”, казва Михаил Михайлов - председател на Обединен пчеларски съюз.

Миналата 2020 година е била необичайно суха и в резултат на това пчелите не са имали възможност да се запасят с храна.
“Отчитаме, че една от причините за високата зимна смъртност се дължи и на това, че имаха малко храна, а заземяваме слаби пчелни семейства, които не издържат есенно-зимния период”, казва той.

През 2020 г. има количества мед, които не могат да се реализират поради ниските изкупни цени на едро за биологичен мед, както и заради пандемията, която навреди достатъчно и на пчеларите, които не са успели дори да посетят пчелините си, когато е било необходимо това да се прави, за да се развиват пчелните семейства. Така, като цяло миналата година за пчеларите и била доста трудна година и в резултат на това тази зима има толкова много мъртви пчелни семейства. Това е причината пчеларите да поискат от Министерство на земеделието и храните подкрепа по схемата за държавна помощ de minimis.

Зимните загуби са необичайно високи, като в отделни региони са от 50 до 80%. Дори има ликвидирани пчелини. Често обвиняваме самите пчелари, че са загубили пчелите, защото не умеят да ги гледат, което не е вярно, защото в рамките на един пчелин пчелите изчезват - опразват кошерите, а другите остават, при еднакво отглеждане и еднакво третиране на болести. Причините са комплексни, а не еднозначни”, коментира Михайлов.

Пчеларите са категорични в настояването си евросредства да се отпускат за всички пчелни семейства в бранша, а не само на 15%, които са регистрирани.

“Много години вече говорим и се стигна до парадокса, че по-едрите пчелари, които задължително са регистрирани като земеделски стопани, защото няма как да процедират и да работят с пчелите и реализацията на продукцията, ако не са такива. Да, но пчеларството не се състои само от голям брой пчелни семейства в даден пчелин, а и от много дребни, разпокъсани пчелини, което не ги прави по-маловажни. Всички искаме, ако не равномерно, то поне според базата, с която разполага пчеларят, т.е. броя на пчелните семейства, но да има равнопоставеност и всички да използват европейски субсидии ”, казва Михайлов.        

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна