Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев за Северна Македония: Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете

| обновено на 24.06.21 в 16:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България няма да позволи да ѝ бъде оказван външен натиск по въпроса за преговорите на ЕС със Северна Македония, заяви в Брюксел президентът Румен Радев. Той каза, че през последния месец европейски партньори са оказвали "неимоверен" натиск върху София да приеме начало на преговори по време на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел.

България държи на надеждни гаранции за устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения, подчерта държавният глава.

"Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск. Не можем да подминем дискриминацията на граждани в нашата съседка само заради тяхното самоопределение като българи. Няма как да кажем "да", преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България, преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история".

Президентът заяви, че е провел множество разговори с представители на евроинституциите и на страните-членки. Според него те са разбрали, че упреците към България са неоснователни.

В последния момент успяхме да отложим точката за старт на преговори със Северна Македония именно на тази среща, заяви Радев на влизане в Европейския съвет:

„За последните месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори именно на днешният съвет да се даде ход на преговорите за членство на Република Северна Македония. През миналия съвет, през май, заварих България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите със Северна Македония и Албания. Но, да кажа, че служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините“.

България има ясна позиция за намиране на решение по проблема и държи на надеждни гаранции за устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения, подчерта държавният глава.

"Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения", бе категоричен той.

Президентът обаче предупреди да не бъдем наивни, тъй като натискът върху България ще продължи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна