Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рааб: Трима британци, сред които и дете, загинаха по време на вчерашната терористична атака в Кабул

Доминик Рааб, британски външен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима британски граждани, сред които дете, са загинали при вчерашното терористично нападение на летището в Кабул, съобщи британският министър на външните работи Доминик Рааб.

Доминик Рааб съобщи, че е получил потвърждение за британските жертви и допълни, че има и двама ранени британци.

"Това са невинни хора и е трагедия, че докато са се опитвали да се прехвърлят на безопасно място във Великобритания са били убити от малодушните терористи", заяви Рааб.

Трите жертви са от три различни семейства, всички чакащи на опашката пред летището в Кабул. Един от ранените е на територията на летището, за него се грижат военни лекари и го подготвят за  евакуиране. Другият ранен е афганистанско дете на британски родители, което е в болница в Кабул.

Двоен бомбен атентат близо до летището в Кабул, има десетки убити и ранени

"Бях дълбоко натъжен, когато научих, че двама британски граждани и детето на друг британски гражданин са убити по време на вчерашната терористична атака, като има още два ранени британски граждани“, каза британският дипломат.

"Вчерашната презряна атака подчертава опасностите, пред които са изправени хората в Афганистан, и подсилва това, защо правим всичко възможно да измъкнем хората“, посочи британският външен министър.

Кореспондентът на Би Би Си по въпроси на сигурността Гордън Корера заяви, че постоянно се увеличава броят на жертвите и ранените от вчерашните атентати. Той спомена, че макар и официално да се съобщава за около 95 жертви, вече се говори усилено, че има 170 убити и повече от 200 ранени. Според Корера, при тази висока бройка не е изненадващо, че има и британски жертви.

По-рано в петък британският военен министър Бен Уолъс посочи, че Великобритания навлезе в последната фаза на операцията за евакуация от Афганистан и повече хора няма да бъдат повиквани на летището в Кабул.

Великобритания навлезе в последната фаза на операцията за евакуация от Афганистан

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна