Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

MAE очаква потреблението на петрол да достигне своя връх след 2025 година

Международна агенция по енергетика

Глобалното търсене на петрол ще започне да намалява в дългосрочен план при всеки един сценарий за декарбонизация на националните икономики, посочва Международната агенция по енергетика (МАЕ, или IEA) в своя доклад "Световни енергийни перспективи 2021 г.", цитиран от агенция ТАСС.

Докладът предлага три основни сценария за световния енергиен сектор с различни обхвати от реформи, свързани с климатичните промени.

Умереният сценарий на заявени политики (т.нар. STEPS) предвижда всички правителства да се придържат към консервативни стратегии и не всички климатични цели да бъдат постигнати до 2050 г. В този случай МАЕ прогнозира, че глобалното търсене на петрол ще достигне своя връх от 104 млн. барела на ден през 30-те години на настоящия век и и ще започне постепенно да намалява до 2050 година.

Сценарият на обявените обещания (APS) пък предвижда, че всички цели за декарбонизация в крайна сметка са постигнати, като в този случай търсенето на петрол ще достигне пик от едва 97 млн. барела на ден и ще започне постепенно да намалява още след 2025 г., докато достигне 77 млн. барела на ден до 2050 г.

Според МАЕ третият сценарий, или Нетни нулеви емисии (NZE), предвиждат глобалното потребление на петрол да намалее до 72 млн. барела дневно още до 2030 г., достигайки едва 24 млн. барела на ден до 2050 година. Този последен сценарий също така предвижда, че до 2030 г. 60% от всички продадени автомобили в световен мащаб се задвижват от електричество, а новите автомобили с двигатели с вътрешно горене вече няма да се продават след 2035 година. В същото време търсенето на петрол в нефтохимическата промишленост ще расте, като 55% от целия петрол, добиван в световен мащаб, ще се използва в нефтохимическото производство до 2050 година, посочва МАЕ в своя доклад.


В доклада си "Световни енергийни перспективи 2021" Международната агенция по енергетика прогнозира, че глобалната политика на нулеви вредни емисии, или т.н. сценарий на "Нетни нулеви емисии" (NZE), може да доведе до падане на цените на петрола до 36 долара за барел до 2030 година и до 24 долара за барел до 2050 година.

При този сценарий светът вече няма да се нуждае от разработването на нови находища на нефт и газ.

При другите два възможни сценария обаче се предвижда текущият коридор на цените да остане на същото ниво или дори да нарасне до 2050 година.

Например в сценария за обявени обещания (APS), който предвижда, че всички цели за декарбонизация в крайна сметка са постигнати, средната цената на петрола се оценява на 67 долара за барел до 2030 г. и на 64 долара за барел до 2050 г.

Сценарият на умерените заявени политики (STEPS) пък прогнозира цената на петрола варира между приблизително 60 и 90 долара за барел, посочва МАЕ.

Според най-тежките икономически сценарии за декарбонизация Русия и страните от ОПЕК се очаква да формират поне 60% от световното производство на петрол в сравнение с настоящите 40%, се казва още в доклада на МАЕ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна