Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на октомврийската инфлация в Германия до 28-годишен връх от 4,5%

Снимка: архив

Годишната потребителска инфлация в Германия се ускори през октомври до 4,5%, достигайки ново най-високо ниво от 1993 г. насам, показват окончателни неревизирани данни на немската федерална статистика Destatis.

Това само подчерта засилващия се ценови натиск, тъй като компаниите в страната продължават да се борят с недостига на доставки и растящи производствени цени - най-вече на енергийните цени - което в последствие се отразява и на цените на изхода на предприятията.

Трябва обаче да се има предвид, че нарастването на инфлацията се дължи основно на базови ефекти поради по-ниските цени през 2020 г., съобщиха от статистическата служба. В този контекст временното намаляване на данъка върху добавената стойност през миналата година заради коронавирусната пандемия и резкият спад тогава на цените на петролните продукти също допринасят за настоящата възходяща инфлация, отбелязва Destatis.

Допълнителни фактори за високата инфлация бяха въвеждането на ценообразуване на въглеродния диоксид през януари 2021 г. и свързаните с пандемията ефекти, като например значително увеличаване на цените по време на етапа на икономическо възстановяване, съобщи още немската статистическа служба.

Потребителската инфлация в Германия се ускори през октомври до 4,5% спрямо година по-рано, надвишавайки съществено за пореден месец целевото инфлационно равнище на ЕЦБ от около 2 на сто.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през октомври на месечна база с 0,5%, а на годишна база инфлацията в Германия се ускори до 4,5% от 4,1% през септември.

Това е най-високата годишна инфлация в страната от началото на 90-те години на миналия век (от декември 1993 г.).

Графика на инфлацията в Германия по месеци (спрямо година по-рано)


Годишният темп на ценовия растеж при стоките достигна 7,0% (от 6,1% през септември), докато цените на енергията скочиха през октомври с 18,6% след повишение с 14,3% през септември.

Ценовия растеж при храните пък се забави до 4,4% на годишна база от 4,9% месец по-рано, а в сферата на услугите - до 2,4% от 2,5% през септември.

В същото време хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) нарасна през октомври с 0,5% спрямо септември, когато се повиши с 0,3%, докато годишната хармонизирана инфлация се ускори до 4,6% от 4,1% месец по-рано.

Това е най-високата хармонизирана инфлация в Германия от януари 1997, от когато започнаха да се калкулират данните за индекса HICP.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна