Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БВП на ЕС нарасна с 2,1%, а на еврозоната с 2,2% през третото тримесечие

Растежът на БВП на България е един от най-слабите в ЕС

Евростат

Европейската икономика отбеляза солиден растеж през третото тримесечие, успявайки почти напълно да се възстанови от срива, предизвикан от коронавирусната криза, но се очаква растежът да се забави рязко през следващите месеци с оглед на проблемите във веригите на доставки, ускоряващата се инфлация и новата Covid вълна на стария континент.

Това показват неревизирани данни на европейската статистика Евростат.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се повиши през периода юли - септември с 2,2% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 2,1%.

Спрямо година по-рано обаче растежът на БВП на еврозоната се забави рязко до 3,7% след подем с 14,2% през второто тримесечие и свиване с 1,2 в началото на годината.

В рамките на целия Европейския съюз БВП нарасна през третото тримесечие с 2,1% спрямо предходните три месеца (когато се повиши с 2,0%)  и с 3,9% спрямо същия период на 2020 г. след подем с 13,7% през второто тримесечие на настоящата година.

Това е най-добрият икономически растеж на тримесечна база в еврозоната и целия Европейския съюз от година насам, като икономическата продукция е на път да достигне нивата от преди коронавирусната пандемия до края на годината.

Сред страните, представили икономическите си оценки, най-солиден растеж през третото тримесечие спрямо периода април - юни отбеляза Австрия (повишение на БВП с 3,3%), следвана от Франция (3,0%) и Португалия (2,9%).

Относително слаб растеж от 0,9% спрямо предходното тримесечие отбеляза БВП на България, като по-слабо икономическо представяне през периода юли - септември беше отчетено в Литва (0,0%), Латвия (+0,3%), Румъния (+0,3%). Словакия (+0,4%) и Унгария. (+0,7%).

Представената по-рано днес експресна оценка на НСИ за растеж на БВП на нашата страна през третото тримесечие с едва 0,4% спрямо същия период на 2020 г. обаче отрежда на България последната позиция в Европейския съюз.

Евростат представи и данни, показващи нарастване на трудовата заетост в ЕС и еврозоната през третото тримесечие с по 0,9% спрямо предходните три месеца, като спрямо годишна по-рано заетостта в ЕС се увеличи с 2,1%, а в рамките на еврозоната - с 2 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна