Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай намали нивото на дипломатическите връзки с Литва

Тайпе съобщи на 18 ноември 2021 г., че официално отваря мисия във Вилнюс, като използва името Тайван, която е де факто посолство.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай обяви, че намалява нивото на дипломатически връзки с Литва, съобщи днес външното министерство в Пекин, след като Тайван фактически отвори посолство във Вилнюс, предаде АФП.

Китай реагира остро на всяко официално използване на думата „Тайван“, когато това дава международна легитимност на острова, който Пекин смята за своята територия, която един ден ще бъде върната.

„Китайското правителство трябва да намали нивото на дипломатически отношения, за да защити суверенитета си и основните правила в международните отношения“, обяви министерството в Пекин, съобщавайки, че нивото се намаля до шарже д’афер за ръководител на дипломатическа мисия.

„Правителството на Литва трябва да понесе всички последствия от това“, се казва още в съобщението и се добавя, че „Литва се е отказа от политически ангажимент, поет при установяване на дипломатически отношения“ с Китай.

Пекин изглежда визира политиката на „единен Китай“, изискваща от страните официално признаване само на Пекин, а не и на Тайпе.

Външното министерство на Литва изрази съжаление за решението на Китай. „Литва препотвърждава, че следва политиката на „единен Китай“, но в същото време има право да разшири сътрудничеството с Тайван“, се посочва в съобщението.

Литовският дипломат №1 Ингрида Шимоните подчерта, че офисът на Тайван във Вилнюс няма дипломатически статут.

През юли Тайван съобщи, че ще отвори мисия в Литва, първа подобна в Европа от 18 години. Пекин реагира остро, като оттегли посланика си от Вилнюс и поиска същото от Литва. Освен това спря пътуването на товарни влакове до Литва и спря да издава разрешителни за внос на храни от страната.

През май Литва обяви, че напуска китайския форум „17+1“ за сътрудничество със страните в Централна и Източна Европа, с мотива, че внасял „разделение“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна