Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция поиска от ЕС 3,56 милиарда евро по Плана за възстановяване

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Гърция официално подаде първото си искане за изплащане на 3,56 милиарда евро в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост „Гърция 2.0“. Средствата ще бъдат насочени към мащабни проекти и в здравеопазването.

Три милиарда евро се инвестират в 48 национални проекта, заяви заместник министърът на икономиката Теодорос Скилакакис на международен икономически форум в Солун. Гърция вече получи авансово плащане на стойност 4 милиарда евро.

Атина договори с Европейския съюз 15 клаузи от Националния план по възстановяване и устойчивост. Средствата се насочват в сектори: здравеопазване, транспорт, реформиране на пазара на труда, насърчаване на промените в гражданска защита и правосъдие.

Правителството акцентира и в насърчаване на зеления преход, информират от икономическата министерство.

Това е амбициозен план за възстановяване на гръцката икономика, заяви заместник министър Скилакакис и подчерта, че страната очаква нови мащабни инвестиции.

От опозиционната СИРИЗА изказаха съмнение, че средствата от Националния план по възстановяване и устойчивост са достатъчни, за да покрият щетите от пандемията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна