Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Нямаше друг начин да защитим Русия, освен да нападнем Украйна

Москва е готова да преговаря с властите в Украйна за неутралния ѝ статут, каза говорителят на Кремъл Песков

| обновено на 24.02.22 в 20:27
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нямаше друг начин да защитим Русия, освен да нападнем Украйна, тъй като предишните ни опити не дадоха резултат, заяви президентът Владимир Путин в първия си коментар след започването на военните действия, цитиран от "Ройтерс"

Той подчерта обаче, че Москва не цели да подкопае световната икономическа система, от която е част и призова партньорите си да не я изключват от нея. „Не можем да предвидим геополитическите рискове“, допълни още Путин пред високопоставени представители на руските делови кръгове. Тази вечер в Кремъл той проведе среща с представители на едрия бизнес в Русия.

Путин увери, че Русия остава част от световната икономика. Той призова представителите на едрия бизнес да работят с правителството и да се отнесат в разбиране към случилото се:

„Задачата на правителството и властта в най-широкия смисъл на думата, разбира се, е да ви осигури добри условия. Отговорът може да бъде само един - повече свобода за предприемаческа дейност“.

Путин изтъкна, че Москва се е подготвяла за настоящата ситуация, като е анализирала рисковете. Русия е била принудена да предприеме действия в Украйна, защото не е имала друг избор, посочи той. И допълни, че икономическите партньори на Русия не трябва да я изключват от световната финансова система, но в същото време призна, че рестрикции ще има.

На фона на бойните действия на територията на Украйна, започнали днес, фондовият пазар в Русия отчете най-големия срив в историята си, рублата поевтиня, което наложи спешната намеса на Централната банка.

Времетраенето на руската военна операция в Украйна ще бъде определено от президента Владимир Путин в зависимост от резултатите и целесъобразността. Това заяви по-рано днес на брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той уточни, че действията на Русия в Донбас са продиктувани от националните ѝ интереси и загрижеността за бъдещето на страната.

Песков повтори целите на операцията така, както бяха формулирани от президента Владимир Путин в телевизионното му обръщение тази сутрин – „демилитаризация и денацификация“.

Според Дмитрий Песков и едното, и другото са заплаха за Русия и руския народ.Той обясни, че денацификация, означава: „ освобождаване на Украйна и прочистването ѝ от нацистите“.

Говорителят на Кремъл увери, че действията на Русия в Донбас са продиктувани единствено от националните интереси и загрижеността за бъдещето на страната. Той не отговори докъде ще стигнат руските войски, като отбеляза, че този въпрос е от компетенциите на военните.

Попитан от журналисти дали Русия е готова за преговори с украинските власти Дмитрий Песков отговори така.

„Президентът достатъчно ясно формулира виждането си за това какво бихме очаквали от Украйна, за да бъдат решени тези концептуални проблеми, проблемите с “червените линии”. Това е и неутралният статут, и отказът от разполагане на оръжия. Въпросът е дали е готово за това ръководството на Украйна“. 

По-рано днес Дмитрий Песков заяви за агенция “Новости”, че Москва не е готова да води със Съединените щати и НАТО дългогодишни преговори по гаранциите за сигурност.

Според него при подобен сценарий, паралелно с преговорите, Вашингтон и Брюксел ще продължат да въоръжават Украйна и да я въвличат в натовската военна инфраструктура:

„Няма как това да отговаря на интересите ни, още повече, че това е заплаха за нас. В интерес на страната ни сме задължени да реагираме на тези заплахи и да предприемем мерки, които ще минимизират рисковете. Нямам никакви съмнения, че президентът Путин ще прави това, което трябва, в създалата се ситуация“.

Същевременно на брифинг в руското министерство на отбраната говорителят на ведомството Игор Конашенков обобщи първите резултати от руската военна операция срещу Украйна:  

„В резултат на ударите на руските въоръжени сили са изведени от строя 74 наземни обекта на  военна инфраструктура на Украйна, включително 11 летища, три командни  пункта, и военноморска база. Също така 18 радиолокационни станции, зенитно-ракетни комплекси на противовъздушната отбрана “С-300” и Бук “М1”. Свален е боен вертолет и четири безпилотни летателни апарата “Байрактар Те Бе 2“.

Конашенков каза още, че 14 украински войници са се предали. По думите му министърът на отбраната Сергей Шойгу е издал специална заповед до командирите на подразделенията за уважително отношение към предалите се военнослужещи - да им бъдат осигурени безопасни коридори, по които да се изтеглят от районите на боевете. 

Дмитрий Песков

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира и влиянието на ставащото в Украйна върху световните борси, като определи реакцията на пазарите като емоционална и увери, че се вземат всички необходими мерки те да бъдат успокоени.

В очакване на новите американски и европейски санкции  Московската фондова борса неколкократно спираше работа. Борсовите индекси се сринаха тази сутрин, акции на водещи руски компании като „Лукойл“ и „Газпром“ се обезцениха, а рублата рязко поевтиня спрямо долара и еврото.

На този фон в Кремъл се проведе срещата на президента Владимир Путин с представителите на едрия бизнес в Русия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна