Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС очаква милиони украинци да бъдат разселени

Украински бежанци в училищен физкултурен салон в Убла, Словакия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия заяви в неделя, че Европа е изправена пред най-голямата си хуманитарна криза от много години след нахлуването на Русия в Украйна и броят на украинците, които да бъдат вътрешно разселени от конфликта, може да надвиши 7 милиона.

"Свидетели сме на това, което може да се превърне в най-голямата хуманитарна криза на нашия европейски континент от много, много години. Докато говорим, нуждите нарастват", посочи Янез Ленарчич, европейски комисар по хуманитарна помощ и управление на кризи, предаде Ройтерс.

"Така че по отношение на хуманитарната ситуация като цяло, в момента очакваният броят на разселените украинци да е над 7 милиона“, каза той на пресконференция в Брюксел след специална среща на вътрешните министри на държавите членки на ЕС за обсъждане на кризата.

Позовавайки се на оценки на ООН, той каза, че ако войната продължи, около 18 милиона украинци ще бъдат засегнати от хуманитарна гледна точка в страната или в съседните държави, 7 милиона вътрешно разселени и 4 милиона, които бягат от страната като бежанци.

"Въпреки че това са много груби оценки, числата са огромни и трябва да се подготвим за този вид извънредна ситуация, която е с исторически размери“, добави Ленарчич.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна