Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Маринов: Това е най-доброто ни представяне от повече от 30 г.

Будапеща е щастливият ми град, обяви Кирил Милов

Христо Маринов
Снимка: БФБорба

"Десет медала, това е най-доброто ни представяне повече от 30 години, няма как да не бъда доволен - заяви президентът на федерацията Христо Маринов пред официалния сайт на централата. - Да, отсъстваха борците на Русия и Беларус, но шампионатът в никакъв случай не беше слаб.

Имаше страшно много отбори, които дойдоха с натурализирани състезатели - чеченци, дагестанци, осетинци... Имаше интрига, имаше оспорвани битки. Страхотно представяне на нашите шампиони Тайбе Юсеин и Кирил Милов. На други малко не им достигна... Съжалявам за сребърните медали, които можеха да бъдат и златни. Но винаги има баланс, важен е крайният резултат."

На европейското в Будапеща тимът ни завърши с 10 отличия, в класирането по медали се нареди на четвърто място.

За последно страната ни е печелила повече от 10 медала през 1989 години. Тогава отличията са били 11 и жените все още не участват.

"Будапеща е щастлив град за мен. Това пък заяви родният борец Кирил Милов, който ликува с европейската титла в категория до 97 кг на класическия стил на първенството в унгарската столица.

Кирил Милов ликува като европейски шампион.

„През 2018 тук спечелих първия си медал при мъжете - сребро на световното първенство, после взех олимпийската квота, а сега станах и европейски шампион. Въпреки, че руснаците не бяха на шампионата, и сега имаше много сериозна конкуренция. Украинецът Козлюк на полуфинала ми беше най-неудобният противник. На финала също имах притеснение, защото досега имам два загубени финала. Но с треньорите направихме добра тактика и съм щастлив, че успях да взема първо злато в кариерата си. Радвам се и от факта, че в Будапеща победих всичките си противници, от които преди това, бях губил. Посвещавам титлата на всички българи!“, каза още той.

25-годишният Милов вече има три медала от големи първенства. След среброто от световното през 2018-а и европейското през 2019-а той за първи път покори и европейския връх.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна