Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести и размирици в Шри Ланка, след като страната спря плащанията по външния дълг

Опашка на бензиностанция в столицата на Шри Ланка Коломбо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шри Ланка призова своите граждани в чужбина да изпращат пари у дома, за да помогнат на страната си, след като правителството по-рано обяви, че спира плащанията по външния дълг, който възлиза на около 51 милиарда долара, предава "Франс прес".

Островната държава е в хватката на най-тежката си икономическа криза от обявяването на независимостта през 1948 г., с остър недостиг на основни стоки и редовни прекъсвания на електрозахранванет.

Властта е подложена на силен обществен натиск и всекдиневни протести с искане за оставка на правителството на фона на очакваните преговори с Международния валутен фонд, на които се възлагат надежди за излизане от кризата.

Управителят на централната банка Нандалал Верасингхе призова шриланкийците в чужбина да помогнат на страната си, като изпращат чужда валута.

Призивът му идва ден, след като равителството обяви, че спира изплащането на всички външни дългове, което трябва да освободи пари за попълване на оскъдните запаси от бензин, фармацевтични продукти и други стоки от първа необходимост.
Икономиката на Шри Ланка силно се влоши, след като пандемията на коронавирус засегна жизненоважните приходи от туризъм. Правителството наложи забрани за внос, за да запази намаляващите резерви в чуждестранна валута и да ги използва за обслужване на дълговете.
Това предизвика недостиг на основни стоки, включително на бензин и други горива, като най-малко 8 души са починали, докато са чакали на опашки на бензиностанции.
Според икономисти лошото управление и необоснавано намаляване на данъците са допринесли за влошаване на положението.
В последните дни тълпи от протестиращи щурмуваха домовете на членове на правителството, а хиляди поискаха оставката на президента Готабая Раджапакса на протест пред офиса му в столицата Коломбо.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна