Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производствената "дупка" на ОПЕК + се разшири през март, тъй като санкциите удариха руския петрол

2
Снимка: Алами/Ройтерс

Членовете на формата "ОПЕК +" добиваха с 1,45 млн. барела на ден по-малко петрол през март, отколкото заложените от тях производствени цели, тъй като руското производство започна да намалява в резултат на наложените западни санкции, показва доклад на петролния картел, видян от агенция Ройтерс.

Русия е произвеждала през март около 300 000 барела на ден по-малко спрямо целта си от 10,018 млн. барела на ден, показва докладът, базиран на вторични източници.

В редовния си месечен доклад от миналата седмица Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че очаква загубите на руски петрол да нараснат до 1,5 милиона барела на ден през април и да се удвоят до 3 млн. барела дневно от май нататък заради санкциите и нежеланието на купувачите да потребяват руски петрол.

Форматът "ОПЕК +", която обединява ОПЕК и неговите съюзници, начело с Русия, се съгласи миналия месец за още едно скромно месечно увеличение на добива на петрол с 432 хил. барела на ден за месец май, устоявайки на натиска от страна на големите потребители да увеличат производството, за да помогнат за стабилизиране на петролния пазар.

На срещата си миналия месец "ОПЕК +" също така отхвърли базираната в Париж МАЕ като един от вторичните си източници, представящи информация за световните петролни пазари, като я замени с консултантските компании Wood Mackenzie и Rystad Energy.

Междувременно петролните фючърси поевтиняват по време на търговията във вторник с близо 1,5%, парирайки част от силното поскъпване през предходните четири пореден сесии на търговия.

Търговците се опитват да оценят въздействието на ограниченията в Китай върху глобалното търсене на гориво, въпреки че властите в Пекин заявиха, че въздействието на текущата вълна на Covid пандемията в страната ще бъде "бързо възстановено“, тъй като заводи и предприятията се подготвят да отворят отново в Шанхай - търговският центът на Китай, който беше поставен под строг локдаун.

Междувременно Либия заяви, че не може да достави петрол от петролното находище Ал-Шарара, най-голямото в страната, след като преди това се наложи да затвори петролното находище El Feel поради политически протести.

Към 14.30 часа българско време фючърсите на петрола Брент се понижават с 1,3% към 111,85 долара за барал, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,4% към 106,80 долара за барел.

По този начин и двата водещи типа петролни фючърси отстъпват слабо от техните близо триседмични върхове, достигнати в понеделник, към нива съответно от 114,84 и от 109.80 долара за барел - най-високи ценови нива от 28-и март.


Графика на петрол Брент (в долари за барел)



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени