Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша e изпратила танкове на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша е изпратила танкове на Украйна, предаде Ройтерс.

Агенцията съобщава, че полският премиер Матеуш Моравецки е бил попитан днес дали правителството му е предоставило такава помощ на Киев или планира да го направи. Отговорът на премиера е бил лаконично "да".

Но за евентуална доставка на изтребители МиГ-29 Моравецки е бил по-словоохотлив. Такава няма да има, защото украинските власти не са изразили желание да получат такива бойни самолети.

Междувременно многонационалната европейска компания MBDA съобщи, че Полша купува от нея зенитни ракети с обсег до 25 километра.

Германия ще обяви скоро дали ще предостави тежко въоръжение на Украйна, заяви правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.

Оръжейната компания "Райнметал" е поискала разрешение от федералното правителство да ремонтира 100 стари бойни машини на пехотата "Мардер" и да ги изпрати на Киев, както и 88 танка "Леопард", твърди вестник "Ди Велт", като се позова на официални документи.

Британското правителство ще помогне на Украйна със стари верижни бронетранспортьори "Стормър", обяви министърът на отбраната Бен Уолъс тази вечер.

Пред Камарата на общините той не уточни колко такива машини ще бъдат изпратени, но посочи, че те ще бъдат снабдени със зенитни ракети.

Уолъс цитира данни от британското военно разузнаване, според които Русия е загубила около 15 000 свои военнослужещи от началото на войната в Украйна, както и 2000 бронирани машини, от които 530 танка. Унищожени били също 60 руски бойни хеликоптера и изтребители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна