Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпва рязко след спирането на руското синьо гориво за България и Полша

Снимка: balkangashub.bg

Изтичащите през май фючърси на природния газ на нидерландския газов хъб TTF стартираха търговията в сряда със силен ръст от над 20% към 125-127 евро за мегаватчас (MWh), след като "Газпром" обяви, че от днес спира доставките на руското синьо гориво за България и Полша.

България и Полша са първите т.нар. "неприятелски" държави от ЕС, според Русия, които няма да получават руски газ по новата схема на Москва за разплащане на синьото гориво в рубли.

Договорите на Полша и България с "Газпром" са за внос на около 13 милиарда кубически метра руски газ годишно, което се равнява на 8% от общия вноса на газа в ЕС от Русия през миналата година, според ICIS, компания за стокови анализи.

България е платила доставките на руски газ за април и спирането на доставките би било нарушение на настоящия й договор с "Газпром", заяви в сряда министърът на енергетиката Александър Николов. Той посочи, че България ще спазва позицията на Европейската комисия, която призовава страните да не плащат в рубли за руския газ, както поиска руският президент Владимир Путин. "Тъй като се спазват всички търговски и законови задължения, е ясно, че в момента природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие в настоящата война", каза още Николов.

"Газпром" намекна, че ще държи кранчето затворено, докато двете страни не се съгласят да плащат за руския газ в рубли, което породи опасения, че и доставките за повечето останали страни от ЕС могат в скоро време да бъдат намалени или спрени.

Единният блок многократно отхвърли искането на Кремъл за плащания на газа в рубли, но все още не е дефинирал окончателно решение как да се справи с търсенето на синьото гориво в рамките на съюза.

След първоначалния силен ценови скок на газовите TTF фючърси, тяхното възходящо движение се поограничи към 115-118 евро за мегаватчас, което представлява ръст с над 12% в рамките на днешната търговия, но тенденцията е за продължаване на възходящото движение.

Часова графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени